Stichting LOOP Jaarcongres Podologie

Programma

09.00 – 09.30 uur Ontvangst en gelegenheid voor bezoek aan de PodoExpo
09.30 – 09.45 uur Welkom door dagvoorzitter Tom van ’t Hek en Marianne Lensink,
Bestuursvoorzitter Stichting LOOP
09.45 – 10.30 uur Lezing 1 – Biomechanische stress en de gevolgen daarvan dr. Chantal Hulshof, bewegingswetenschapper en postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling huisartsgeneeskunde in het Erasmus MC. Bij mensen met diabetes en neuropathie speelt plantaire druk een grote rol, zowel in het ontstaan-, als in het niet-genezen van voetwonden. Plantaire druk is echter niet de enige factor die zorgt voor stress. De mate waarin deze druk op de voet wordt uitgeoefend, is ook belangrijk. Dit is ook afhankelijk van iemands fysieke activiteiten-, en van het wel of niet dragen van adequaat schoeisel tijdens deze fysieke activiteiten. Al deze parameters samen kunnen gevat worden in een model voor de ‘cumulatieve plantaire weefselstress’. Deze lezing richt zich op de opbouw van cumulatieve plantaire weefselstress en de relatie hiervan met klinische uitkomsten.
10.30 – 11.00 uur Pauze en gelegenheid voor bezoek aan de PodoExpo
11.00 – 11.45 uur Lezing 2 – Intervisie: leren van en met een groep collega’s Prof.dr. Paul L.P. Brand, kinderarts niet praktiserend. Hoofd medisch opleidingsbeleid Isala Academie Zwolle Intervisie is een vorm van deskundigheidsbevordering, waarbij professionals samen met collega’s werk-gerelateerde vraagstukken onderzoeken en alternatieven voor nieuw handelen ontwikkelen. Intervisie is dus leren samen met en van collega’s. In de medische wereld wordt intervisie al decennialang toegepast, vooral onder huisartsen, maar ook steeds meer onder medisch specialisten en verpleegkundigen en in de medische- en verpleegkundige vervolgopleidingen. Intervisie bevordert reflectie, zelfinzicht, coping en werkhouding. Deelnemers krijgen beter inzicht in de zorg voor hun patiënten en in zichzelf. Deze effecten zijn ook steeds beter wetenschappelijk onderbouwd. Intervisie is een waardevolle bijdrage aan het zelfsturend leren van zorgprofessionals, en een belangrijke aanvulling op het leren op de werkplek. Ook de voorwaarden voor een effectieve intervisiegroep komen in de lezing aan de orde.
11.45 – 13.15 uur Lunch en gelegenheid voor bezoek aan PodoExpo
13.15 – 13.45 uur Ronde 1 met 3 workshops en lezingen:
1. “Plants for health- leefstijlprogramma voor chronische aandoeningen”.
2. Voetprofessionals: “Samen de complete voet zien”.
3. Dynamic: echoverdieping voor register-podologen: ”Focus op de voet”
13.45 – 13.50 uur Wissel moment
13.50 – 14.20 uur Ronde 2 met 3 workshops en lezingen:
1. “Plants for health- leefstijlprogramma voor chronische aandoeningen”.
2. Freefit, Maatwerk sandalen: Wat zijn de mogelijkheden?
3. PLT: De toekomst van het voetzorglandschap en welke rol speelt AI hierin?
14.20 – 14.30 uur Wissel moment
14.30 – 15.15 uur Lezing 3 – Robert Wonink, registerpodoloog gespecialiseerd in reuma en echografie, echografist in de tweede lijn en docent MSK-echografie voor voet en enkel. Opleider tot echografist, fellowship in The SIG (Foot & Ankle Group) van de OMERACT.
15.15 – 16.00 uur Pauze en gelegenheid bezoek aan PodoExpo
16.00 – 16.45 uur Lezing 4 – Wieneke Metsaars, orthopedisch chirurg, voet en enkelspecialist, Xpert Clinics orthopedie
16.45 – 17.45 uur Ruimte tot napraten met een hapje & drankje

SCHRIJF U NU IN!



Enkele standhouders, bekijk ze hier allemaal